Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

BONGOs, GONGOs και στρατός στους καταυλισμούς των προσφύγων! – Κι εμείς, που;

Το κείμενο είναι του Γιώργου Τσιάκαλου.




Φτάσαμε πια στο σημείο – για την ακρίβεια: μας έφεραν στο σημείο!- όπου πρέπει ν’ αποφασίσουμε: θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των προσφύγων με κάθε μέσο και χωρίς εκπτώσεις ή όχι; Θα συνεχίσουμε να έχουμε αφετηρία των πράξεών μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των προσφύγων ή θ’ αποδεχτούμε κι εμείς τον περιορισμό και την κατάργησή τους στο όνομα μιας, δήθεν, ρεαλιστικής πολιτικής; Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται για να ζει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος (ντόπιος, πρόσφυγας ή μετανάστης: όλοι τα ίδια χρειαζόμαστε!) ή θα υποταχθούμε στη λογική και στην απαίτηση των κυβερνώντων να προσφέρουμε μόνον τόσα και όποια και με τον τρόπο που εκείνοι μας επιτρέπουν; Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποφύγουμε την απόφαση, μας εξαναγκάζουν σ’ αυτήν. 

Τι είναι αυτό που ισχύει σήμερα και μας εξαναγκάζει ν’ αποφασίσουμε; Ας δούμε κάποια από τα πολλά.
Μαζεύεις τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, όπως έκανες δέκα μήνες τώρα; «Κάντο», λένε, «όμως δεν θα μπεις σε Κέντρο (δήθεν) Φιλοξενίας» – αφού εσύ εκεί ασφαλώς θα διεκδικήσεις και θέρμανση για τους ανθρώπους, σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις και τις πράξεις της Πολιτείας και των εκπροσώπων της.

«Σου επιτρέπουμε να τα παραδώσεις», λένε, «σ’ εμάς ή σε κάποια ΜΚΟ από αυτές που (πρόθυμα) συνεργάζονται μαζί μας». Και θεωρούν ότι αποτελεί αποκλειστικά δική τους υπόθεση, όχι δική μας ή των προσφύγων, εάν τελικά θα τα μοιράσουν (έστω παρουσιάζοντάς τα σαν «δικά» τους –αυτό δεν μας ενοχλεί) ή θα τα κλειδώσουν για καιρό σε μια αποθήκη αφήνοντας τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και να δυστυχούν (αυτό μας εξοργίζει).

«Προσωρινά Κέντρα Φιλοξενίας» τα ονομάζουν επίσημα. Με το «Χίλτον» τα εξομοιώνουν όταν δημοσίως αξιολογούν την ποιότητα των εγκαταστάσεών τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Έστω! Για πότε, όμως, σχεδιάζεται η μετεγκατάστασή σε κανονικές, απλές κατοικίες, στις οποίες έχουν δικαίωμα να κατοικήσουν μετά την «προσωρινή» αυτή «φιλοξενία»;
Πολλά είναι όσα συνέβησαν από την ημέρα που επίσημα τέθηκε εκτός ισχύος η Σύμβαση της Γενεύης στη χώρα μας. Περίσσεψε η επίσημη απανθρωπιά, απλώς κορυφή του παγόβουνου οι αγανακτισμένες «γουρουνοκεφαλές». Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν οι μηχανισμοί χειραγώγησης, πολυποίκιλοι, πολυδιάστατοι, ευρηματικοί και ιδιαίτερα κυνικοί.

Πύκνωσαν οι γραμμές των ανθρώπων που διαγκωνίζονται ποιος θα φωνάξει μελωδικότερα «Καλώς τους!» (αχ να ήταν εδώ και πιο μπροστά ή, έστω μια φορά στο λιοπύρι του καλοκαιριού και στις λάσπες του χειμώνα στην Ειδομένη!). Ας είναι. Τέτοιες φωνές, για όποιο λόγο κι αν υψώνονται, καλό κάνουν, κακό δεν κάνουν. Άλλωστε, δεν έρχονται τυχαία, είναι αποτέλεσμα των αγώνων όλων εκείνων που όλο τον καιρό με την πρακτική συμπαράστασή τους έκαναν να λουφάξουν οι «γουρουνοκεφαλές» και κέρδισαν την ηγεμονία στη σύγκρουση της ανθρωπιάς με την ακροδεξιά βαρβαρότητα. Έτσι, τώρα πια όλοι μπορούν -χωρίς το φόβο πιθανού πολιτικού κόστους αλλά, αντίθετα, με τη βάσιμη ελπίδα πολιτικού κέρδους- να επισκεφτούν τους/τις πρόσφυγες, να συνομιλήσουν, ακόμη και να συνφάγουν μαζί τους. Νίκη μας.
Τώρα, λοιπόν, είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε πώς θα πορευτούμε. Και η απόφασή μας αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από την προθυμία ή την αδυναμία μας ν’ αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε, όχι μόνο τα λόγια αλλά κυρίως, τις επίμονες σιωπές των κυβερνώντων. Εκεί, όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σύμβαση της Γενεύης, και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αν αυτά έχουμε αφετηρία, τότε, για την πορεία μας από εδώ και πέρα, δεν μπορεί παρά ν’ αποφασίσουμε: στους χώρους της επίμονης σιωπής των κυβερνώντων θα βρισκόμαστε. Όσο και όπως μπορούμε, αλλά από εκεί δεν θα απουσιάσουμε ούτε μια στιγμή.

Αναρτώ σήμερα ένα κείμενο που είχα δώσει σε μια εφημερίδα πριν μια εβδομάδα, αλλά δεν έτυχε να το δημοσιεύσει μέχρι χθες. Θεωρώ ότι δίνει κάποιες πληροφορίες που χρειάζεται να τις έχουμε για να κατανοήσουμε αυτά που έρχονται, κι αυτά που θα κληθούμε να κάνουμε εμείς. Το «εμείς», που χρησιμοποιώ, προφανώς αποτελεί μια δική μου κατασκευή. Ελπίζω και αισιοδοξώ ότι συμπεριλαμβάνει πολλούς ανθρώπους, αλλά ακόμη και εάν δεν ίσχυε σήμερα, εγώ θα συνέχιζα να πορεύομαι με αυτό το «εμείς». Και σας διαβεβαιώνω: χωρίς ούτε μια στιγμή να με κατέχει η αίσθηση της μοναξιάς. 
Για τον συγκεκριμένο σχέδιο πορείας θα γράψω αύριο. 

Παρακάτω το αδημοσίευτο άρθρο.

BONGOs, GONGOs και στρατός – Μαζί στους καταυλισμούς προσφύγων;

«Κακομαθημένε πολίτη!» ήταν (είναι;) η περιφρονητική, γεμάτη απέχθεια προσφώνηση όσων στρατιωτών επιδείκνυαν συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με τα ειωθότα του στρατού. Για τους στρατούς σχεδόν όλου του κόσμου, η έννοια του πολίτη είναι συνώνυμη με αρνητικές συμπεριφορές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στις περιοχές δικαιοδοσίας τους. Στον χώρο τους, άδειες και απαγορεύσεις ακολουθούν τους δικούς τους κανονισμούς – αντίθετους συχνά από εκείνους της κοινωνίας των πολιτών. «Λογικό», λοιπόν, αυτά να ισχύουν επίσης στα Κέντρα Προσφύγων που, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, έστησε και διαχειρίζεται ο δικός μας στρατός.

Μακριά από εμένα οι αρνητικές γενικεύσεις. Είδα στα Κέντρα Προσφύγων αρκετούς αξιωματικούς και στρατιώτες να δουλεύουν συστηματικά και να συμπεριφέρονται άψογα τόσο στους/στις πρόσφυγες όσο και στους εθελοντές και στις εθελόντριες. Όμως, η διαχείριση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός προσφυγικού πληθυσμού αναμφίβολα υπερβαίνει τις δυνατότητες και τους ορίζοντές τους. Πολύ γρήγορα το διαπίστωσαν και οι ίδιοι: η δεσπόζουσα συμμετοχή των πολιτών είναι εντελώς απαραίτητη.

Ήρθε μετά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πει ότι την οικονομική βοήθεια που θα δώσει στην Ελλάδα για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας πρέπει να τη διαχειριστεί «η κοινωνία των πολιτών», την οποία η Επιτροπή της ΕΕ κατά κανόνα ταυτίζει με τις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», τις πιο γνωστές ως ΜΚΟ ή (από τα αγγλικά) NGO. Κατόπιν αυτού, η δική μας κυβέρνηση ανέθεσε στους στρατιωτικούς διοικητές των Κέντρων Προσφύγων να επιλέγουν εκείνοι τις σχετικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους πολίτες που θα έχουν την άδεια να προσφέρουν υπηρεσίες και βοήθεια στις προσφυγικές οικογένειες.

Έτσι, ο στρατός καλείται να αξιολογήσει και να κατατάξει τους Έλληνες πολίτες σε «συμβατούς» (άρα αποδεκτούς) και σε «κακομαθημένους» (άρα ανεπιθύμητους), και το ίδιο καλείται να κάνει με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. «Πως θα γίνει αυτό, υπάρχουν κριτήρια;», αναρωτήθηκαν πολλοί, λησμονώντας, ίσως, ότι ο αρμόδιος υπουργός με τη δήλωση «επανακτούμε το κράτος» πριν μερικούς μήνες όρισε ως κριτήριο τη συμφωνία και τη συμβατότητα με τη λογική και τις πράξεις των αρχών. 

«Συμβατοί» είναι όσοι προσαρμόζουν και εξαντλούν την συμπαράστασή τους στους τομείς που ορίζονται από τις επίσημες αρχές, χωρίς πράξεις «απειθαρχίας» ακόμη κι όταν η κατάσταση των προσφύγων κραυγάζει και τις απαιτεί. Π.χ. εξαντλώντας τη δραστηριότητά τους στην προσφορά –πράγματι αναγκαίων- στιγμών ψυχαγωγίας, αλλά αποδεχόμενοι την απόλυτη έλλειψη θέρμανσης στις σκηνές.
«Κακομαθημένοι» είναι όσοι –πρόθυμοι και ικανοί να προσφέρουν κάθε μορφής βοήθεια- θα επισημαίνουν τις παραλείψεις και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και θα παρεμβαίνουν για να τις αποκαταστήσουν ακόμη και χωρίς την άδεια του Διοικητή ή και σε αντίθεση μ’ αυτόν.

Για την επιλογή των ΜΚΟ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Εδώ υπάρχουν οργανώσεις που ήδη έχουν δώσει αποδείξεις συμβατότητας, και ανήκουν στις κατηγορίες GONGOs και BONGOs (δόκιμοι όροι διεθνώς). Η πρώτη σημαίνει «Προσανατολισμένες στις Κυβερνήσεις ΜΚΟ» (Government Oriented NGOs), ενώ η δεύτερη «Προσανατολισμένες στις Επιχειρήσεις ΜΚΟ» (Business Oriented NGOs). Συνεπώς, η Ευρώπη δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας, ούτε οι στρατιωτικοί διοικητές των Κέντρων για φαινόμενα απειθαρχίας. «BONGOs, GONGOs και στρατός, μαζί στους καταυλισμούς προσφύγων» είναι η επίσημη πολιτική για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρωτότυπη διεθνώς. Και καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν εφαρμοστεί.
Η κυβέρνηση έχει μια επιλογή: να στηριχτεί στις εκατοντάδες – ίσως και πάνω από χίλιες- αποκεντρωμένες δομές, που δημιούργησαν αυθόρμητα οι απλοί πολίτες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Σ’ αυτές οφείλεται κατά 95% ο άθλος της επιβίωσης ενός εκατομμυρίου προσφύγων τον περασμένο χρόνο. Αν δεν το κάνει, θα τις βρει αντιμέτωπες. Διότι, προσανατολισμένες αποκλειστικά στην ανθρωπιά και στην ανιδιοτέλεια, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις οικογένειες των προσφύγων ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστούν με όλες τις δυνάμεις του κόσμου.

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας με θέμα την δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων. Πάμε να δούμε τις πολλές όψεις του φασισμού όπως μαεστρικά ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας κυρίως από την μεριά των συμβούλων της συμπολίτευσης.
  Ο ανοιχτός φασισμός : Αναπαράγει αμάσητα όλα όσα διαβάζει στις ναζιστικές μονταζιέρες. Μας είπε για τα καταχθόνια σχέδια που έχουν και ονοματεπώνυμο (σήμερα ενημερωτικές πύλες της πόλης παρουσίασαν αυτές τις απόψεις σαν εναλλακτικές), τι για παιδάκια που δεν γίνεται να έρχονται ασυνόδευτα (το να χάθηκαν οι γονείς τους σε πολέμους και θάλασσες δεν πέρασε από το νου του), μέχρι και ταυτοποιήσεις μας απείλησε ότι θα κάνει.
  Ο πολιτιστικός φασισμός : Ξέρετε τι τεράστια απειλή είναι να χωρίζει ένας τοίχος το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τους μετανάστες; Ξέρετε τι είναι αντί τα παιδάκια να μαθαίνουν για τα βότανα του βουνού, να βλέπουν με τα μάτια τους άλλα παιδάκια να πεινάνε; Τα ύστερα του κόσμου. 
  Ο φασισμός του ηλίθιου : Είναι ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος (που μάλιστα αμείβεται και παχυλά για το πόστο που κατέχει) που όταν μια ομάδα πολιτών του δήμου του, παραθέτει την άποψη της, αυτός επιλέγει να χειρονομεί ποικιλοτρόπως για να εκφράσει την διαφωνία του. Άλλωστε ποίοι είναι αυτοί που ήρθαν να μας ζαλίσουν εδώ με αλληλεγγύη και άλλα παράξενα. Εγώ ρώτησα στο καφενείο και έμαθα (δεν το βγάζω από το κεφάλι μου ακούστηκε στα αλήθεια).
  Ο οικονομικός φασισμός : Φέρνει στο προσκήνιο το γνωστό επιχείρημα "εδώ ρε παιδιά δεν φτάνουν για εμάς θα δώσουμε σε άλλους". Το ότι ο δήμος δεν εμπλέκεται πουθενά στο οικονομικό κομμάτι είναι κάτι που προφανώς δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να πιάσουμε τον παλμό του καφενείου.
  Από όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Νάουσας δεν φρόντισε να πάρει καμιά απόσταση. Άλλωστε όλοι οι παραπάνω δέχονταν για το καλό της παράταξης την εισήγηση του και αυτό ήταν το ζητούμενο. Το ότι ένα μέρος της παράταξης αυτής φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο έναν απροκάλυπτα χρυσαυγίτικο λόγο δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου. 
  Από τις υγιής φωνές της συμπολίτευσης που ξεκινώντας κυρίως από ανθρωπιστικά κίνητρα κράτησαν μια πολύ ευνοϊκή στάση στο ζήτημα (και μπράβο τους)  θα είχε αξία να δούμε εκφρασμένη μια διαφοροποίηση από τους ομόσταυλους τους. 
Υ.Σ. Έγραψε ο Μπρεχτ : "Κι αν βοήθεια ζητάτε το τσεκούρι να κρατάτε, αχ η προσευχή ζαλίζει και η βίβλος σας κοιμίζει, μην πιστεύεται σε θαύμα, το τσεκούρι να κρατάτε..." Δυστυχώς σύντροφε ο απροκάλυπτος φασιστικός λόγος δεν καταλαβαίνει από ευαγγέλια. 


Αντιγραφή από http://naousaleft.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Allahu Akbar

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ


Αιμόφυρτος σε μια καρότσα φορτηγού, μαζεύει τα μαδημένα μαλλιά του απ’ όλα τα πλάτη της γης. Κοριτσάκια μικρά σε άλλες χώρες ζωγραφίζουν πάνω στη φωτογραφία του παράξενα χρυσόψαρα.
Στη γλώσσα των κατακτητών μέσα στη στάχτη των βιασμών και των θανάτων αυτό ονομάζεται πρότζεκτ. Ο Αλλάχ-τιμωρός είναι το νέο χτικιό που προορίζει ο Αμερικάνος φίλος για να σαπίσει τα νεφρά της ανατολής.
Όσο θα υπάρχει πρωινή προσευχή στα σχολεία των δυτικών τα παιδιά του θεού θα σκορπίζουν εντόσθια στους ανέμους του μέλλοντος με τα δόντια λυσσασμένου σκύλου που τους χαρίζουν οι καπιταλιστές.
Όπλα και φυσεκλίκια και δυναμίτης και υδράργυρος δυνατός, όλες οι ευσπλαχνικές χημείες της γάγγραινας κυματίζουν μεσίστιες πάνω απ’ τη γηραιά μας ήπειρο.
Άνθρωποι παράλυτα εμπορεύματα, λαοί για το βάραθρο του Ζαλόγγου. Έτσι προστάζει η τοκογλυφία, η βιομηχανία όπλων και η αρπαχτική κενότητα όλων των ανταγωνισμών.
Έτσι προστάζει η αγορά του παγκόσμιου σφαγείου. Πιστοί και άπιστοι ανήμερα των συντελείων, πετροβολάει ο ένας τη φτώχεια του άλλου. Γαμάει ο ένας τα παιδιά του άλλου, μέσα στην εντροπία της παγκόσμιας αγοράς. Του συμπαντικού χασάπικου και του θεόπνευστου σφαγείου.
Αν τα τζαμιά και οι εκκλησίες δεν γίνουν χώροι συνουσίας το ανθρώπινο γένος την πούτσισε. Ούτε θεοί ούτε πελάτες, μονάχα ετοιμάστε την ψεκαστήρα για τους κοριούς και τα εντομοκτόνα για τις κατσαρίδες.
Αφήστε τα τέμπλα και τις ζωγραφιές των αγίων να παρακολουθούν το μέγα θαύμα της ζωής. Γαμηθείτε πάνω στην άγια τράπεζα και ψηλά εκεί στο μιναρέ χύστε αβέρτα αδέρφια.

Δεν χρειάζεστε υγειονομική υπηρεσία και βιβλιάρια και στέφανα και φερετζέ και εξομολόγηση και άφεση αμαρτιών και σαβούρα αιώνων που πρέπει επιτέλους κάποιος διάολος να πετάξει στον καιάδα.
Αναθρέψτε τη γενιά που θα μολύνει τους καταναγκασμούς με τα χύσια της. Τη γενιά χωρίς πιστούς και απίστους. Τη γενιά που θα σταματήσει τη διαιώνιση του ψεύδους.
Διότι, μεταξύ πιστών και απίστων υπάρχει μόνο μια κόψη του ξυραφιού, και από τις δυο πλευρές του ξυραφιού, η άβυσσος της ηθελημένης άγνοιας. Κανένας τόσο τυφλός όσο εκείνος που δεν κοιτάζει. Και κανένας τόσο νεκρός όσο εκείνος που ψευτοζεί.






Rosa Nera: Mιλάτε για ροές – Mιλάμε για ζωές

Mιλάτε για ροέςMιλάμε για ζωές
Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2016, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών κάθε ηλικίας που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη ξεπερνάει τους 500. Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες και οικογένειες προσφύγων που επιθυμούν να ξεφύγουν από τους εμφύλιους πολέμους κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και μετανάστες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Καθώς εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου συσσωρεύονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Ιορδανία (6,5εκ. πληθυσμός, 630.000 πρόσφυγες), Λίβανο(4.5εκ. πληθυσμός, 1,7εκ. πρόσφυγες) ή στις πόλεις της Τουρκίας, χιλιάδες παιδιά εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, κάποιες φορές ακόμα και από 6 χρονών στη συλλογή δομικών υλικών. Έτσι, χιλιάδες οικογένειες ή ασυνόδευτα παιδιά – εργάτες προσπαθούν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου τουλάχιστον απαγορεύεται επίσημα η παιδική εργασία.
Τα ναυάγια και οι θάνατοι των προσφύγων είναι δολοφονίες των κατ’ εξοχήν ανθρώπινων ζωών που χρίζουν προστασίας. Την ευθύνη έχουν τα κράτη υποδοχής που διαχειρίζονται στρατιωτικά την ανθρώπινη μετακίνηση με στόχο την υποτίμηση της μεταναστευτικής εργασίας και την απαξίωση της προσφυγικής ζωής.
Συνένοχες είναι και οι κοινωνίες που αδιαφορούν εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια για τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ανθρώπινης μετακίνησης, την σταδιακή απαξίωση της συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων να αιτούνται άσυλο στη χώρα που επιθυμούν.
Μετά την ανθρωποσφαγή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση των νέων κινημάτων και των επιζησάντων των στρατοπέδων εξόντωσης τα κράτη των αφεντικών πιέστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τηρήσουν τις πολιτικές ασύλου. Έτσι τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 θα κατοχυρώθηκαν κάποιες δεσμεύσεις για την προστασία των προσφύγων. Ήδη όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η υποχώρηση των εργατικών και των κοινωνικών κινημάτων, η ανάδυση νέων ρατσιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων, η λήθη της αντιπολεμικής και της αντιφασιστικής μνήμης, επανέφεραν στο προσκήνιο στην Ευρώπη, την υποβάθμιση των δικαιωμάτων της ανθρώπινης μετακίνησης και της προσφυγιάς .Η διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποδόθηκε σε διακρατικούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς θεσμούς. Τα ευρωπαϊκά κράτη κήρυξαν τον πόλεμο στη μετανάστευση, συνεργάστηκαν και εξόπλισαν απολυταρχικά καθεστώτα στη Βόρεια Αφρική με παράλληλο στόχο την εκμετάλλευση της ανθρώπινης μετακίνησης. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά, η ταξική εκμετάλλευση και η φυσική εξόντωση των μεταναστευτών/τριών θα νομιμοποιήθηκε μέσα από το ιδεολόγημα της «ασφάλειας».
Λόγω των αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι σήμερα έχουν τεκμηριωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι – δολοφονίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στη λεγόμενη Ευρώπη – Φρούριο. Αν υπολογιστεί και ο αριθμός των χιλιάδων αγνοούμενων, ο αριθμός των νεκρών, ανάμεσα στους οποίους χιλιάδες παιδιά, είναι πολύ μεγαλύτερος. Σε πολλά ναυάγια δεν μένει κανείς να πει την ιστορία.
Στην εποχή μας καθώς ο διεθνής καπιταλισμός εξαντλεί τα όρια της υποτίμησης του κόστους εργασίας, η βιομηχανία του πολέμου ξαναέρχεται στο προσκήνιο ως εγγυητής διατήρησης της κερδοφορία των αφεντικών και των εθνικών τους οικονομιών. Αυτή τη στιγμή, εδώ και 5 χρόνια μαίνεται μια ανθρωποσφαγή στη Συρία όπου οι εσωτερικοί στρατοί, πέρα από τις εσωτερικές του διαμάχες, λειτουργούν και ως εκπρόσωποι – σύμμαχοι γεωπολιτικών, στρατιωτικών ανταγωνισμών δεκάδων εθνικών κρατών, από αυτό της Ρωσίας και των κρατών του ΝΑΤΟ (π.χ Ελλάδα, Τουρκία), μέχρι τα κράτη της Μέσης Ανατολής . Πρόκειται για ένα πόλεμο δια αντιπροσώπων που ήδη μετράει εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες και θυμίζει αντίστοιχες συρράξεις που οδήγησαν στον 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Πριν 5 χρόνια σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής ξεκίνησαν εξεγέρσεις ενάντια στα παλιότερα καθεστώτα. Στη Συρία το καθεστώς του Άσσαντ βομβάρδισε τις δημοκρατικές ειρηνικές πορείες. Ξέσπασε εμφύλιος και εμφανίστηκαν πολλά διαφορετικά στρατόπεδα με διαφορετικά εθνικά, θρησκευτικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Στον εμφύλιο που ξέσπασε, το Ρωσικό κράτος υποστήριξε τον Άσσαντ, ο οποίος συνέχισε να δολοφονεί αμάχους, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξόπλισαν τους στρατούς της αντιπολίτευσης. Τα δημοκρατικά κινήματα περιορίστηκαν και αναδύθηκαν αντιστασιακοί στρατοί που ανταγωνίστηκαν τον Άσσαντ σε βαρβαρότητα και δολοφονίες αμάχων.
Εμφανίστηκε ο Ισλαμικός Στρατός του Λεβάντε, ο οποίος, αν και πιο θεαματικός, δεν έχει κάνει περισσότερα εγκλήματα από αυτά του Άσσαντ. Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα για να βομβαρδιστούν κατοικημένες περιοχές, χωρίς να έχει διαλευκανθεί ακόμα από ποιο στρατόπεδο και με ποιανού τις πλάτες. Έτσι οι μεγάλες εθνικές βιομηχανίες πολέμου βρέθηκαν με πολλούς πελάτες και όπως είναι φυσικό πουλήσανε και πουλάνε τα όπλα τους σε όλους.
Ο πόλεμος μεταφέρθηκε και στα νοτιοανατολικά του τουρκικού κράτους, ο στρατός του οποίου βομβαρδίζει πόλεις όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί. Κούρδικες ομάδες απαντούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ τυφλές βόμβες δολοφονούν αμάχους.
Όμως όταν ξεκίνησε η ανθρωποσφαγή ,το 2012, κάποιοι σύριοι δημοκρατικοί, ανθρωπιστές, θρησκευόμενοι αλλά και αναρχικοί έκαναν εκκλήσεις (και στην Ελλάδα) για διεθνή αντιπολεμική δράση, υποστήριξη των λιποτακτών και των προσφύγων. Τότε υπήρξε απόλυτη αδιαφορία στη χώρα μας και σε άλλες χώρες με «κίνημα». Τέσσερα χρόνια μετά που όλο και περισσότερες χώρες εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφτάνουν στην Ευρώπη διαπερνώντας και «γκρεμίζοντας σύνορα». Η ελληνική κοινωνία και οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν τους πόρους και την ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο το ταξίδι και τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Έχουμε επίσης το χρέος να σταματήσουμε τους πολέμους και τον μεγάλο πόλεμο που ετοιμάζουν τα αφεντικά. Σε αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να βρούμε σύμμαχους σε κομμάτια της αριστεράς ακόμα και της αναρχίας που επέλεξαν στρατόπεδα και σφαγείς αμάχων, αποσιώπησαν και κάλυψαν εγκλήματα, χώρισαν τους στρατούς σε ιμπεριαλιστικούς και αντι-ιμπεριαλιστικούς, ενώ πολλές φορές ταυτίσαν τον αντι-ιμεπριαλισμό τους με τα στρατηγικά ενδιαφέροντα του ελληνικού κράτους.
Το ελληνικό κεφάλαιο και το κράτος του, επενδύουν (με σφαίρες και χρήματα) σε διαφορετικά στρατόπεδα στη Συρία. Ταυτόχρονα επενδύουν σε μια απορρύθμιση του τουρκικού κράτους. Το ελληνικό κράτος συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στη μετανάστευση και την προσφυγιά, ενώ και η νέα αριστερή κυβέρνηση, δεν προστάτεψε τα δικαιώματα των φυγάδων του πολέμου. Σήμερα το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί χυδαία την κοινωνική αλληλεγγύη των πολυεθνικών κινημάτων και εθελοντών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα δολοφονεί τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και τους προωθεί εκεί όπου το ταξίδι τους παγιδεύεται και μπλοκάρεται.
Τον τελευταίο μήνα το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στο Αιγαίο, προς το παρόν με 4 πολεμικά σκάφη (ελληνικό,γερμανικό,τουρκικό και καναδικό) παρά τις θεαματικές γκρίνιες Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος είναι η ένταση της παράνομης επαναπροώθησης των προσφύγων μετά την αυθαίρετη διακρατική απόφαση πως οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να αιτούνται άσυλο στη χώρα της επιθυμίας τους. Είναι επίσης στόχος του ΝΑΤΟ να τσαμπουκαλευτεί απέναντι στις κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος επίσης έχει πολλούς φίλους στο ελληνικό κράτος, στο ελληνικό κεφάλαιο, στον ελληνικό στρατό και τους υπηκόους τους.
Οι εστίες μακροχρόνιων πολέμων είναι εστίες κερδών για τις εθνικές βιομηχανίες όπλων μέσα από τις αποικιοκρατικές πολιτικές, την υπόθαλψη εμφυλίων, τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις δολοφονίες προσφύγων. Παράλληλα οι εθνικισμοί, ο ρατσισμός και ο φασισμός, η ισλαμοφοβία και ο αντισημιτισμός παρουσιάζονται ξανά ως νέες λύσεις, και οι υπήκοοι καλούνται να διαλέξουν ποια συμμαχία σφαγέων προτιμούν στις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η ιστορία διδάσκει πως όποιος ανέχεται τον πόλεμο, το θάνατο και τη βαρβαρότητα για τον «άλλο», στο τέλος θα τον βιώσει και ο ίδιος. Σήμερα, καθώς τα αφεντικά θέλουν να μας ράψουν πάλι παγκόσμιο στρατιωτικό κουστούμι και να μας βάλουν στα φέρετρα των ηρώων, η κίνηση όλων των προσφύγων και των φυγάδων του πολέμου είναι μια κίνηση ελευθερίας. Οι ζωές αυτές κάθε άλλο παρά «ροές» είναι, όπως επιθυμεί να τις από-ανθρωποποιήσει ο ρατσιστικός λόγος και να τις παρουσιάσει σα μηχανιστικές – αντανακλαστικές υδραυλικές κινήσεις που μπορούν τάχα να ελεγχθούν ολοκληρωτικά από τα κράτη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, παρά τη βούληση των φονιάδων, συνεχίζουν το ταξίδι τους. «Ας γαβγίζουν τα σκυλιά, το καραβάνι θα συνεχίσει.» λέει μια αράβικη παροιμία.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ακόμα και όταν ξεφεύγουν από τη μιζέρια, παίρνουν τελικά τη ζωή στα χέρια τους, εκδικούνται με το ταξίδι τη μοίρα του πολέμου που επιφυλάσσουν για αυτούς οι εξουσιαστές και συχνά την ανατρέπουν. Η ανθρώπινη μετακίνηση, συνώνυμη της ανθρώπινης ύπαρξης έχει τη δική της αυτονομία, τα δικά της δίκτυα αλληλεγγύης και είναι μια αυτόνομη κίνηση ενάντια στον πόλεμο και τις προτεραιότητες των κρατών. Σήμερα, τα κινήματα αλληλεγγύης στην προσφυγιά μεγάλωσαν, είναι πολυεθνικά και έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από τους πρόσφυγες μέσα από τη συνάντηση μαζί τους ή να βουλιάξουν στο να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως άλλοθι από τους εξουσιαστές.
Με τους μετανάστες και τις μετανάστριες θα είμαστε μαζί στους αγώνες τους για το άσυλο, για τα χαρτιά, για ίσα δικαιώματα όλων των παιδιών, χωρίς προϋποθέσεις, όπως και στους αγώνες ενάντια στην παρανομοποίησή τους. Είμαστε μαζί σε κοινούς αγώνες για ισότητα, αλληλεγγύη και ελευθερία για όλους και όλες, ενάντια στις βλέψεις των εθνών κρατών, των καταπιεστών και των εκμεταλλευτών. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της μετακίνησης για κάθε άνθρωπο, αγωνιζόμαστε να μπλοκάρουμε την κίνηση της πολεμικής μηχανής των καπιταλιστών και των εθνικιστών λακέδων τους, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποτίμηση της ζωής από τα αφεντικά.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Κάτω όλοι οι στρατοί
Kατάληψη RosaNera(Χανιά),


Τα Γουρούνια Δεν Πολεμούν

war7


Οι τζιχαντιστές, οι τρομοκράτες, που σκοτώνουν στα αεροδρόμια, στις πλατείες, στα χωριά, είναι ψυχοπαθείς.
Οι πιλότοι, οι στρατιώτες, που βομβαρδίζουν τα νοσοκομεία, τις πόλεις, τα χωριά, είναι ήρωες.
Οι «εγκέφαλοι», αυτοί που σχεδιάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, είναι φανατικοί.
Οι στρατηγοί, αυτοί που σχεδιάζουν τις αεροπορικές επιθέσεις, είναι παρασημοφορεμένοι.
Οι φονταμενταλιστές, αυτοί που χρηματοδοτούν τις σφαγές αμάχων, είναι τέρατα.
Οι πολιτικοί, αυτοί που εγκρίνουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.
Οι βιομήχανοι, όταν πουλάνε όπλα στους ισλαμιστές, είναι έμποροι θανάτου.
Οι βιομήχανοι, όταν πουλάνε όπλα στους χριστιανούς, είναι επιχειρηματίες.
Οι δυτικοί, όταν δολοφονούνται, είναι αθώα θύματα.
Οι τριτοκοσμικοί, όταν δολοφονούνται, είναι αριθμοί.
~~
Χολιγουντιακή ταινία β’ διαλογής έχει γίνει ο κόσμος.
Κι οι πεποιθήσεις μας σαν να βγαίνουν από κακογραμμένο σενάριο.
Οι καλοί σκοτώνουν γιατί είναι καλοί και θέλουν να προστατέψουν τη δημοκρατία (μας), την ελευθερία (μας), την ειρήνη (μας), τη θρησκεία (μας), την οικογένεια (μας).
Οι κακοί σκοτώνουν γιατί είναι κακοί και θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία (μας), την ελευθερία (μας), την ειρήνη (μας), τη θρησκεία (μας), την οικογένεια (μας).
Όλοι σκοτώνουν, αλλά κάποιοι σκοτώνουν για καλό σκοπό κι άλλοι για κακό σκοπό. Κι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (μας).
~~
Ταινία β’ διαλογής, όπου οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι.
Κάποιοι μετανάστες δεύτερης γενιάς, γεννημένοι στα γκέτο του δυτικού κόσμου, καταδικασμένοι στη φτώχεια και στο έγκλημα, γίνονται δολοφόνοι επειδή είναι διεστραμμένοι, παράφρονες, πορωμένοι, μουσουλμάνοι, νέγροι, κακοί.
Τη φτώχεια, την υπέρτατη βία, ο σκηνοθέτης δεν τη δείχνει καθόλου στην ταινία του. Γιατί οι κακοί ζουν σ’ έναν ελεύθερο δυτικό κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, είτε φτωχοί είτε πλούσιοι. Οπότε το έγκλημα είναι καθαρά θέμα επιλογής. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει μεγιστάνες.
Κι οι στρατηγοί, οι πιλότοι, οι στρατιώτες που εξαφανίζουν ολόκληρα χωριά (τριτοκοσμικών), είναι ήρωες που κάνουν το καθήκον τους. Κάνουν το καθήκον τους σκοτώνοντας στην άλλη μεριά του πλανήτη. Κι ο Άιχμαν το καθήκον του έκανε, ας μην το ξεχνάμε.
~~
Ταινία β’ διαλογής, μανιχαϊστικά κατασκευάσματα.
Όπου η αστερόεσσα, η αιματόεσσα, κι οι σημαίες των Ευρωπαίων κι οι σταυροί, πιτσιλίζονται απ’ το αίμα των αθώων δυτικών.
Και κάποιος νέος, ταπεινής καταγωγής (τα παιδιά των πλουσίων δεν πηγαίνουν στον πόλεμο), ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Παίρνει το ντουφέκι του, παίρνει το αεροπλάνο του, παίρνει το μισθό του, και τρέχει σε κάποια έρημο, σε κάποια ζούγκλα, σε κάποια πόλη, σε κάποια χώρα που δεν ήξερε ότι υπάρχει, να σκοτώσει κακούς και να γίνει ήρωας.
Θλίβεται όταν σκοτώνουν τον σύντροφο του. Δεν έχει πλάκα ο πόλεμος όταν σε πυροβολούν κι εκείνοι, οι κακοί.
Σκοτώνει παιδιά, γιατί όταν μεγαλώσουν θα γίνουν τρομοκράτες. Σκοτώνει γυναίκες, γιατί μπορεί να κουβαλάνε εκρηκτικά ή το παιδί ενός τρομοκράτη. Σκοτώνει άντρες, γέρους και νέους. Κατεδαφίζει νοσοκομεία, επειδή έτσι του είπανε. Κι αν χρειαστεί να ρίξει τη ΒΟΜΒΑ θα το κάνει, γιατί είναι ήρωας και κάνει το καθήκον του.
Έπειτα γυρνάει στο σπίτι του, στην οικογένεια του, στη γυναίκα του, στα παιδιά του, νικητής, ευτυχής, που σκότωσε τόσα παιδιά και τόσες γυναίκες για να προστατέψει τους δικούς του.
Πριν προλάβει να ξεκουραστεί, να πιει μια μπύρα, να φάει το μπέργκερ του, τον ειδοποιούν ότι άλλοι κακοί, καινούριοι και παλιοί, απειλούν ξανά τον τρόπο ζωής (μας). Παρά την κούραση, παρά τους εφιάλτες, σηκώνεται, ντύνεται, φιλάει τα παιδιά του, τη γυναίκα του και λέει, λίγο πριν φύγει:
«Θα πολεμήσω ξανά. Θα πολεμώ για πάντα. Για να είμαστε ελεύθεροι, για να έχουμε ειρήνη.»
Κι η κάμερα τον δείχνει να φεύγει, ενώ ακούγεται μουσική ηρωική, άτεχνη απομίμηση εκείνης του John Williams για το Superman και για το Star Wars. Και κάπου ανεμίζει μια σημαία.
Πριν το τέλος αναφορά στα αθώα θύματα της τρομοκρατίας. Με βιογραφικό και φωτογραφίες.
Έπειτα τίτλοι τέλους.
~~{}~~
Κι ο πόλεμος συνεχίζεται, αέναα. Υπάρχουν εφτά δισεκατομμύρια άνθρωποι για να πεθάνουν, καλοί και κακοί, χριστιανοί-μουσουλμάνοι-εβραίοι-άθεοι, λευκοί-μαύροι-κίτρινοι, άντρες-γυναίκες-παιδιά, Αμερικάνοι-Ευρωπαίοι-Αφρικάνοι-Ασιάτες, νεοφιλελεύθεροι-νεοσοσιαλιστές-νεοναζί-νεοαναρχικοί, εργάτες-αγρότες-εργαζόμενοι-επιστήμονες-καταστηματάρχες-καλλιτέχνες-σκλάβοι.
Οι μόνοι που ποτέ δεν σκοτώνονται στους πολέμους -και στις τρομοκρατικές επιθέσεις- είναι εκείνοι που αποφασίζουν, εκείνοι που κερδίζουν, εκείνοι που διατάζουν, εκείνοι που προπαγανδίζουν, εκείνοι που σχεδιάζουν, εκείνοι που ζουν απ’ τον πόλεμο, την κρίση, την ανασφάλεια, τον θάνατο.
Τα γουρούνια δεν πολεμούν, δεν το ξέρατε; Μόνο φτιάχνουν πολέμους. Για να σκοτωθούν οι καλοί κι οι κακοί.


https://youtu.be/LQUXuQ6Zd9w

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


κτίζοντας τον ενιαίο και αλληλέγγυο δικό μας κόσμο

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ/ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνάντηση : Τετάρτη 23/3/2016 Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, ώρα 6.30 μ.μ.

Ο πόλεμος, η προσφυγιά, η μετανάστευση διαλύουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ο θάνατος, οι διωγμοί, ο εκπατρισμός, ο αποχωρισμός από αγαπημένα πρόσωπα και οικείες πατρίδες αποτελούν μια γενικευμένη συνθήκη του παγκοσμιοποιημένου άξενου κόσμου της εποχή μας. Ολόκληρες χώρες και περιοχές της γης, που απέκτησαν ψυχή μέσα από τον ανθρώπινο μόχθο, τις κοινές και προσωπικές ιστορίες και τους αγώνες των κατοίκων τους, μεταβάλλονται σε σωρούς ερειπίων. Σύνορα κλείνουν, σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία του πολέμου. Πανάρχαιοι πολιτισμοί λεηλατούνται και εξαφανίζονται.
Κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να αποδράσουν από τη φρίκη με νέους κινδύνους για τη ζωή τους, ελπίζοντας να ξαναρχίσουν τον αγώνα της ζωής σ’ ένα ασφαλές έδαφος. Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, έχουν δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται από διεθνείς συνθήκες. Όμως και αυτή η στοιχειώδης αναγνώριση του ιδιαίτερου καθεστώτος στο οποίο υπάγονται αμφισβητείται. Η Ευρώπη υψώνει τείχη, γίνεται σιδερόφραχτο φρούριο, την ίδια ώρα που η κίνηση του κεφαλαίου, η στυγνή εκμετάλλευση της εργασίας και η υφαρπαγή του παγκόσμιου πλούτου προχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς κανένα περιορισμό. Η Ευρώπη αρνείται να δεχθεί και να εντάξει στις κοινωνίες της τα θύματα των πολέμων στους οποίους η ίδια συμμετέχει.
Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ο ελληνικός λαός με την αμέριστη αλληλεγγύη του, μέσα από μαζικές πράξεις συμπαράστασης στους πρόσφυγες, δείχνει έναν άλλο δρόμο. Έχοντας ζωντανές τις μνήμες της προσφυγιάς από τη Μικρασιατική καταστροφή και τις σύγχρονες εμπειρίες από την υποταγή της χώρας σ’ ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και γενικευμένης φτωχοποίησης, εξεγείρεται έμπρακτα απέναντι στην αδικία ενός βίαιου, απάνθρωπου και κατακερματισμένου κόσμου, όπως έκανε και σε άλλες στιγμές της ιστορίας του. Διδάσκει τους λαούς της Ευρώπης αλληλεγγύη, όχι από τα ψίχουλα μιας φιλάνθρωπης, αυτοπροβαλλόμενης «ευαισθησίας» αλλά από το περίσσευμα ήθους και ψυχής. Αδελφοποιείται έτσι με τους πρόσφυγες, που ως άλλα ενεργά υποκείμενα αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του πολέμου και των αποκλεισμών, αλλά και με τους αλληλέγγυους στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι αποτελούν κοινότητες υποδοχής και αναχώματα στο φασισμό και το ρατσισμό.
Το προσφυγικό μέτωπο όπως και η απώλεια της κυριαρχίας της χώρας μας δεν είναι προσωρινές καταστάσεις και δεν θ’ αλλάξουν χωρίς τη δική μας αντίσταση και συμμετοχή, που πρέπει να διαρκέσουν. Έχουμε συνείδηση της ανάγκης μιας συνεχούς ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε συγκέντρωση δυνάμεων και αλληλοϋποστήριξη σε μια κίνηση αλληλεγγύης, η οποία θα προστεθεί στις εκατοντάδες άλλες οργανωμένες προσπάθειες και στις χιλιάδες μεμονωμένες συμβολές.

Προτείνουμε τη δημιουργία μιας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για το Προσφυγικό Μέτωπο από καλλιτέχνες όλων των τομέων (εικαστικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κ.λπ.), αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, ομάδες προφορικής ιστορίας, γνώστες γλωσσών, μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων και ομάδων αλληλεγγύης, νέους/νέες και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο/η.
Προτείνουμε δηλαδή ένα δίκτυο προσώπων που θα δρουν σε μικρότερες ομάδες σύμφωνα με τα επιμέρους ενδιαφέροντα/δυνατότητές τους και θα συντονίζονται με στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την ευρύτερη δυνατή διάδοση των παραγόμενων έργων.
Η Πρωτοβουλία μπορεί να κινηθεί σε τρεις άξονες
• Ευαισθητοποίηση του κοινού σε Ελλάδα και Ευρώπη
• Στήριξη της διαμονής προσφύγων και μεταναστών
• Ενημέρωση για την κατάσταση των προσφύγων και προβολή στο εξωτερικό των πολλαπλών μορφών αλληλεγγύης, οι οποίες δημιουργούνται στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δίοδοι επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς λαούς μέσα από τα μηνύματα που ο ελληνικός λαός εκπέμπει αλλά και να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών/συντονισμός μεταξύ των κινημάτων αλληλεγγύης και των αντιπολεμικών κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλοί και πολλές από όσους/ες έχουν λάβει αυτή την πρόσκληση εμπλέκονται ήδη σε πράξεις αλληλεγγύης. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες από τους τομείς της παιδείας, της τέχνης, της επιστήμης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ. μπορούν να παρέμβουν πιο οργανωμένα, ενεργοποιώντας τις ιδιαίτερες γνώσεις και δυνατότητες που έχουν ώστε να καλύψουν τομείς οι οποίοι καλύπτονται σήμερα περιορισμένα ή τομείς οι οποίοι θα προκύψουν στο μέλλον, με την παράταση της διαμονής των προσφύγων στη χώρα μας και τη σταδιακή μετεγκατάσταση στην Ευρώπη.

Χώροι παρεμβάσεων
Καταυλισμοί και άλλοι χώροι διαβίωσης προσφύγων, χώροι που μπορούν να στεγάσουν δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη (πολιτιστικά στέκια, δημοτικοί χώροι, εκπαιδευτικοί χώροι, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, χώροι εκθέσεων/παραστάσεων/προβολών, υπαίθριοι δημόσιοι χώροι κ.λπ.).
Ξεκινάμε από την Αττική, δημιουργούνται ομάδες σε άλλες πόλεις και περιοχές. Συνδεόμαστε με ήδη ενεργές ομάδες για να συμβάλλουμε στη δράση τους. Συγκεντρώνουμε υλικό για τις δράσεις μας από το ήδη υπάρχον και δημιουργούμε πρωτότυπο.

Επικοινωνία
Δημιουργούμε λίστα για τη μεταξύ μας επικοινωνία και συν τω χρόνω ιστοσελίδα για τη δημόσια προβολή των δράσεών μας. Στόχος είναι ο διάλογος πάνω σε προτάσεις και η δημιουργία ομάδων υλοποίησής τους. Μια δράση μπορεί να μεταφερθεί σε πολλούς χώρους και περιοχές.
Επισημαίνουμε τη σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την από κοινού οργάνωση δράσεων (πχ μια έκθεση ντοκουμέντων του Προσφυγικού Μετώπου στην Ελλάδα που προβάλλει ανάμεσα στα άλλα και τις πράξεις αλληλεγγύης). Απ’ αυτή την άποψη επιθυμούμε τη δημιουργία ομάδων σύνδεσης με πόλεις της Ευρώπης και συνεργασία με τους εκεί αλληλέγγυους και το αντιπολεμικό κίνημα.

Συνεργασία
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το προσφυγικό Μέτωπο συνεργάζεται με κάθε κοινωνική κίνηση που έχει τους ίδιους στόχους. Επιθυμεί να λειτουργήσει προσθετικά στο τεράστιο έργο που δημιουργούν σήμερα χιλιάδες αλληλέγγυοι πολίτες.

Χρηματοδότηση των δράσεων
Οι δράσεις θα είναι χαμηλού κόστους και θ’ αξιοποιούν υπαρκτούς πόρους (χώρους, μηχανήματα, εξοπλισμό, κ.λπ.). Οι επιτόπιες δράσεις με τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς και άλλους χώρους διαμονής χρηματοδοτούνται από την Πρωτοβουλία. Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε κουπόνια ενίσχυσης και να δεχθούμε οικονομική στήριξη από μη κερδοσκοπικούς φορείς.

Δημιουργία Συντονιστικού
Οι μετέχοντες/ουσες στη Λίστα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Για τον συντονισμό, τη διακίνηση πληροφορίας, την ενημέρωση για δράσεις που μπορεί να επαναληφθούν, για την οικονομική στήριξη, κ.λπ. δημιουργείται Ανοιχτό Συντονιστικό.

Σας καλούμε την Τετάρτη 23/3 στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ (αμφιθέατρο Μπουμπουλίνας, 3ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρα), ώρα 6.30 μ.μ., για την ανταλλαγή απόψεων και ένα πρώτο βήμα στη συγκρότηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας.
Όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν αλλά ενδιαφέρονται μπορούν να στέλνουν τα στοιχεία τους : Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, email στη διεύθυνση : portel@central.ntua.gr (Πορτάλιου Ελένη, 210712560) ώστε να ενημερώνονται και να διασυνδεθούν με την ευρύτερη Ανοιχτή Πρωτοβουλία.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης πήραμε : Βουρεκάς Κώστας, αρχιτέκτων, ΔΣ ΣΑΔΑΣ Αττικής, Επιθυμιάδου Μάνια, βιοτέχνης, "ομάδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Βόρεια Αττική (στρατόπεδο Μαλακάσας)" Καλογρίδου Λιάνα, ομάδα αλληλεγγύης Ζωγράφου, Κούρκουλας Θανάσης, εκπαιδευτικός, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυρίτση Αγλαϊα, δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου, Μαλανδρενιώτη Λιάνα, μουσικοκριτικός, Μπαρκούτα Ιωάννα, αρχιτέκτων, πανεπιστήμιο Βόλου, Ξυγκάκη Σοφία, ομάδα προφορικής ιστορίας, Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Σιατερλή Βέρα, εικαστικός, Σκούμπη Βίκη, αρχισυντάκτρια περιοδικού αλήthεια, Σπανούδη Δέσποινα, συνεργάτης δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Χατζηαθανασιάδου Βούλα, εκπαιδευτικός, Χατζηαργυρού Έρση, γλύπτρια, ζωγράφος, Χρυσοβιτσάνου Αγγέλα, γλύπτρια

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ



 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ,ΤΟ ΙΡΑΚ,ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΌΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ.


 ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ (ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ.

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΥΤΟΣ-ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΑΝΤΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ.

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΕΔΩ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ.(ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ).ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.ΕΙΤΕ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ.ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ,ΑΛΛΑ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ,ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ.

ΑΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ:ΚΙΝΗΜΑΤΑ ,ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ,ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ,ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.


ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΔΩ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ                    
                       

                                  ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΓΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

***Ανανεωμένη λίστα αναγκών***
-----11/03/2016-----
Με δεδομένη την πολυήμερη παραμονή των ανθρώπων στην περιοχή έχουν προκύψει οι εξής ανάγκες:
• Φακοί (με μπαταρία ή με μανιβέλα φόρτισης)
• Σαπούνια 
• Ξυραφάκια [υπάρχουν ελάχιστα]
• Αφροί ξυρίσματος [δεν υπάρχει κανένας]
• Αποσμητικά [υπάρχουν ελάχιστα]
• Χτένες [υπάρχουν ελάχιστες και ζητούνται πάνω από 1.000]
• Νυχοκόπτες 
• Πούδρα για βρέφη 
• Λοσιόν βρεφικές 
• Κρέμα συγκάματος για βρέφη 
• Μαξιλάρια 
• Υποστρώματα [υπάρχουν ελάχιστα]
• Θερμός [υπάρχουν ελάχιστα]
• Πετσέτες 
• Κάλτσες 
• Εσώρουχα 
• Αδιάβροχα 
• Μπουφάν (ζεστά)
• Παπούτσια (άνετα και ζεστά)
• Πυτζάμες
• Καροτσάκια για μωρά [έχουμε μόνο 4 αυτή τη στιγμή - χρειάζονται πάνω από 50]
• Αναπηρικά αμαξίδια [έχουμε 0 αυτή τη στιγμή και υπάρχουν ανάγκες]
• Σακκούλες μαύρες σκουπιδιών και σακούλες μαναβικής καθαρές για ρουχισμό
Παρακαλούμε θερμά μην στέλνετε άλλα ρούχα πέραν αυτών των συγκεκριμένων που αναγράφονται, γιατί έχουμε πρόβλημα διαχείρισης του όγκου.
Τα στέλνετε δωρεάν μεσω της γενικής ταχυδρομικής γράφοντας στο πακέτο σας Εθελοντες Κιλκίς Προσφυγες Ειδομενη ΤΚ 61100 κι ενα τηλέφωνο επικοινωνιας.

Σας ευχαρ
Παρακαλούμε θερμά μην στέλνετε άλλα ρούχα πέραν αυτών των συγκεκριμένων που αναγράφονται, γιατί έχουμε πρόβλημα διαχείρισης του όγκου.
Τα στέλνετε δωρεάν μεσω της γενικής ταχυδρομικής γράφοντας στο πακέτο σας Εθελοντες Κιλκίς Προσφυγες Ειδομενη ΤΚ 61100 κι ενα τηλέφωνο επικοινωνιας.
Σας ευχαριστούμε για την στήριξη.
.


Ή τα φέρνετε στο Πιθάρι και αναλαμβάνουμε να τα προωθήσουμε στην Ειδομένη.
ΠΙΘΑΡΙ (Χρ.Πετρίδη 3,Νάουσα),Δευτέρα-Παρασκευή 7-9μμ και το Σάββατο 10-12πμ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ