Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ανεμογεννήτριες:Το μεγάλο ψέμα

Στις 14/1/2014 ο δήμαρχος Α.Καραμπατζός με δήλωσή του ,που διαβάσαμε στο energypress.gr χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την έγκριση της Περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του Αιολικού πάρκου στο Βέρμιο.
Αιολικό πάρκο σύμφωνα με την wikipedia είναι μεγάλη περιοχή(εδώ σχεδόν όλες οι κορυφές του Βερμίου)με εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες(155 θα εγκατασταθούν στο Βέρμιο με πρόβλεψη για άλλες 100)που παράγουν ρεύμα περιστρεφόμενες από την ενέργεια του ανέμου προκειμένου να τροφοδοτήσουν μια περιοχή με ηλεκτρικό ρεύμα.Το αιολικό πάρκο δε μολύνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ως εδώ καλά....
Μετά κλείνουμε το λεξικό και επιστρέφουμε στην πραγματική ζωή.
Οι ανεμογεννήτριες,όπως κανείς δε φρόντισε να μας ενημερώσει:
1) δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση επειδή η αιολική ενέργεια είναι από τη φύση της απρόβλεπτη και αυξομειούμενη,χωρίς να αποθηκεύεται.
2)δε μας απαλλάσσουν από τις ρυπογόνες μονάδες ορυκτών καυσίμων γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά μ' αυτές.
3) προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα διανομής απαιτώντας πολυδάπανα συμπληρωματικά δίκτυα και αυτοματισμούς που πληρώνονται από το φορολογούμενο.
4) Όσο αυξάνει η συμμετοχή τους, απαιτούν την κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία.Η παράλληλη υπολειτουργία των τελευταίων κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά.
5) Το όφελος υπολογίζεται βάσει της εγκαταστημένης ισχύος και όχι της παραγόμενης που είναι, στην καλύτερη περίπτωση, το 25% της πρώτης.(πχ.για 100MW εγκαταστημένης ισχύος η παραγόμενη είναι μόλις 25MW κατά τα διεθνή στάνταρ)
6) Οι τεράστιες επιδοτήσεις(750.000.000 ¤ θα κοστίσει  η 'επένδυση' στο Βέρμιο) θα είχαν θεαματικότερα αποτελέσματα αν επενδύονταν σε άλλους τομείς.(πχ, δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών,οικιακών ανεμογεννητριών ή ακόμα την γενναία  επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με πολλαπλά αποτελέσματα στην οικονομία και στην εξοικονόμηση ενέργειας)
7) προσθέτουν θέσεις εργασίας στον τόπο παραγωγής των μηχανών και όχι στον τόπο εγκατάστασης,σε αναλογία 30 προς 1.
(σημ: μόλις 30 θέσεις εργασίας προβλέπονται για όλο το έργο στο βουνό και για τους 3 δήμους.)
8) απειλεί με πρωτοφανή τρόπο τη βιοποικιλότητα αλλάζοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας.Αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο παραβιάζοντας την κλίμακα του τοπίου με χωματουργικά,δρόμους,δίκτυα ρεύματος και μηχανές ύψους έως και 150 μέτρων.
9) Μειώνει την αξία γης και ακινήτων.
10)Έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές του.
11) Το κόστος απεγκατάστασης είναι τεράστιο-υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε Α/Γ.Δεδομένου λοιπόν του χρόνου ζωής τους(γύρω στα 25 χρόνια),θεωρήστε βέβαιο ότι τα κατεστραμμένα κουφάρια τους θα μείνουν για πάντα καρφωμένα στο βουνό.
12) Και το χειρότερο....
     Η επένδυση πληρώνεται από το φορολογούμενο για να καταλήξουνε τα χρήματα στης τσέπες των 'μεγαλοεπενδυτών' χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία.

Για κοιτάξτε πόσα πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ΑΠΕ(ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)Το γράφει στους λογαριασμούς μας...
   Στην επόμενη δημοσίευση θα επανέλθουμε με τη θέση της δημοτικής αρχής για το έργο.Ο δήμαρχος στάθηκε αρνητικός στην αρχή στη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Παρ' όλα αυτά θετικός στην επένδυση...
Και εντέλει χαιρέτισε την έγκριση Περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά στην υλοποίηση του έργου...
Επιπλέον,συντριπτικά  μεγέθη του έργου στο βουνό μας.Το ύψος των Α/Γ,το μέγεθος των μηχανημάτων, των δρόμων που θα ανοιχτούν κτλ
Πηγές:
1) Παρατηρητήριο Αιιολικής ενέργειας
2)Οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης
3)Ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατά των αιολικών πάρκων
4)ophioussa.blogspot.com
Και αμέτρητες άλλες.Το διαδίκτυο είναι γεμάτο.Ενημερωθείτε και μόνοι σας

                                                           Κοινωνικός χώρος "Πιθάρι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου