Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου από ΚΙΑ Θεσ. για τη ΒΙΟΜΕ




Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟ.ΜΕ.


Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί


 


Κάνοντας πράξη το σύνθημα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ., εδώ και τρία χρόνια κατέλαβαν και λειτουργούν οι ίδιοι το εργοστάσιο που εγκατέλειψαν χρεωμένο και με απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι ιδιοκτήτες του. Έπαψαν  να αναθέτουν την επιβίωση τους σε αφεντικά και κράτος, ξεπέρασαν  τις συνήθεις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και  δημιούργησαν  μία κοινότητα αγώνα και αλληλεγγύης  που έκανε την αυτοδιαχείρηση και τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή  πραγματικότητα.


 


Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στον δύσκολο αλλά δημιουργικό και πρωτοπόρο δρόμο που διάλεξαν για να κρατηθούν  ζωντανοί και αξιοπρεπείς.


 


Καλεί όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων του κατειλημμένου, αυτό-διαχειριζόμενου εργοστασίου και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο του.


 


Να σταματήσουμε όλοι μαζί τα σχέδια αυτών που θέλουν να ορίζουν τη ζωή μας.


Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!


 


Τους προειδοποιούμε : Θα μας βρείτε μπροστά σας


Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινάει αύριο το αγωνιστικό τριήμερο για την υποστήριξη του αγώνα της ΒΙΟΜΕ




Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής με πρόταγμα τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή και την αυτοδιαχείριση μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και 2,5 χρόνια γεγονός που το καθιστά ως το πιο ρεαλιστικό παράδειγμα πως η εργατική χειραφέτηση είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
Το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια του εργατικού και κοινωνικού αγώνα με στροφή προς την αυτοδιαχείριση της παραγωγής πέραν των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και έχει συσπειρώσει όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας εντός κι εκτός Ελλάδας στο πλευρό των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Η ενδυνάμωση του αγώνα και η διεύρυνση του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ δεν χωράει στο σύστημά τους, που έρχεται μέσω της δικαστικής εξουσίας να προασπίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και να εξασφαλίσει την ίδια του την επιβίωση.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργάτες και οι αλληλέγγυοι της ΒΙΟ.ΜΕ. βρέθηκαν σε μια αίθουσα δικαστηρίου, για να υπερασπιστούν τον αγώνα τους. Ένας αγώνας που κατάφερε να κρατήσει ζωντανούς τους εργάτες και τις οικογένειες τους και ανοιχτό το εργοστάσιο τη στιγμή που η ασύλληπτη, αν και καταδικασμένη για χρέη πρώην εργοδοσία – οικογένεια Φιλίππου, τους πέταξε στο δρόμο, αφού τους ξεζούμιζε για χρόνια. Ένας αγώνας που αγκαλιάστηκε από το σύνολο της κοινωνίας της πόλης και της χώρας, γιατί διεκδικεί το δίκαιο του εργάτη.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο και καθοριστικά για το μέλλον του αγώνα.  Στις 26 του Νοέμβρη ξεκινάει στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού. Η προοπτική αυτή θα ήταν καταστροφική για την πορεία του αγώνα, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χώρου του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και ιδεολογικά, γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι: 
Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν.
Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας.
Απέναντι από τη ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκονται κράτος και κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπων της χώρας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χιλιάδες στην αυτοκτονία, που χτίζουν φράχτες στον Έβρο, που χτυπούν τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, που ανέχονται ή καλύτερα καθοδηγούν και επιτρέπουν στο φασιστικό παρακράτος να δολοφονεί αντιφασίστες και μετανάστες και να επιτίθεται σε οποιονδήποτε είναι έξω από τα μέτρα τους. Δεν πρέπει, βέβαια, να μην ασκείται κριτική στη στάση της κυβέρνησης, που όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα της ΒΙΟ.ΜΕ. παρά τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, αλλά συνεχίζει και εντείνει τη βαρβαρότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το πιο λυπηρό γεγονός, όμως, είναι η στάση των εργαζομένων της Φίλκεραμ, που σαν άλλοι μεταλλωρύχοι, παραιτούμενοι των ταξικών τους συμφερόντων, προασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βάζουν πλάτες στην εργοδοσία που τους πέταξε στο δρόμο υιοθετώντας την ηττοπάθεια και την υποταγή.
Έχει φτάσει η ώρα που ο αγώνας της ΒΙΟ.ΜΕ. πρέπει να γίνει αιτία και αφορμή, για την αναμέτρηση της εργατικής τάξης στο σύνολο της με αυτούς που βρίσκονται απέναντι της. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις. Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να δηλώσουμε ξεκάθαρα και χωρίς αυταπάτες πως ή ΕΜΕΙΣ για μια άλλη κοινωνία ή ΑΥΤΟΙ στο πνεύμα της υποταγής. Καλούμε όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒΙΟΜΕ ως τον δικό του αγώνα να σταθεί στο πλάι της. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία, γιατί σε αυτούς ανήκει. Θα μας βρουν απέναντι τους σε έναν αγώνα μέχρι τέλους. Θα τους νικήσουμε, γιατί έχουμε όλα τα δίκια του κόσμου!
  • Διεθνής εβδομάδα δράσεων για τη ΒΙΟΜΕ από 17/11 ως και 24/11.
  • Τρίτη 24/11 στις 6 μμ πορεία από την Καμάρα
  • Τετάρτη 25/11 στις 6μμ πανελλαδική συνέλευση αλληλέγγυων υποστηρικτών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονικής, μεγάλη αίθουσα Μπεναρόγια, Αριστοτέλους & Ολύμπου
  • Πέμπτη 26/11 το πρωί, μπλοκάρουμε τον πρώτο πλειστηριασμό! Πρωινό ραντεβού στις 11 πμ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης!
  • Επόμενοι πλειστηριασμοί 3 και 10 Δεκέμβρη, νέο αγωνιστικό ραντεβού και εκεί.
http://www.solidarity4all.gr/el/news/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B5

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΙΘΑΡΙ





Το Σάββατο 21/11 και ώρα 9μ.μ.το ΠΙΘΑΡΙ και οι ΄΄The bluesy mood΄΄διοργανώνουν συναυλία έμπρακτης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

 The bluesy mood είναι οι Πηνελόπη Τσέλιου τραγούδι
                                          Αστέρης Βαρβέρης ηλ.κιθάρα
                                          Νικόλαος Κατρατζής ηλ.κιθάρα

Αντί εισόδου συγκεντρώνουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που θα τα προωθήσουμε στους εθελοντές στην Ειδομένη για τις ανάγκες των προσφύγων.


ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Το Βιογραφικό Ενός Τζιχαντιστή




Με λένε Τζαμέλ Ζαρούρ.
Οι δικοί μου ήρθαν απ” τ” Αλγέρι, απ” το Μπελκούρ.
Ο πατέρας μου ήταν ταπετσέρης επίπλων. Δεν τον γνώρισα πολύ και λίγο τον είδα. Απ” το πρωί κατέβαινε στο μαγαζί, κάτω απ” το σπίτι, και δούλευε ως το βράδυ. Γυρνούσε, έτρωγε, έπινε τρία ποτήρια παστίς και κοιμόταν.
Μου λεγε ότι ο Αλλάχ δεν νοιάστηκε ποτέ για τους ανθρώπους. Πίστευε στη Γαλλία.
Η μάνα μου ήταν αδύνατη και γλιτσερή, σαν ψάρι ποταμίσιο, όλο κόκαλα. Της άρεσαν τ” αμερικάνικα. Οι ταινίες, η τηλεόραση, οι μουσικές, τα περιοδικά.
Στο σχολείο είχα δυο φίλους, γάλλους απ” τ” Αλγέρι. Μετά είχα έναν.
Όταν ήμουν στο γυμνάσιο ο πατέρας έκλεισε το μαγαζί κι αφήσαμε και το σπίτι. Κανείς δεν έφτιαχνε έπιπλα κι ο πατέρας έπινε όλη μέρα παστίς. Έπεσε και σκοτώθηκε και τον μαζέψαν με το φτυάρι. Η μάνα έκλαιγε, μα μένα δεν μ” ένοιαξε.
Άφησα το σχολείο, γιατί η μάνα μου δεν δούλευε μόνο έκλαιγε κι έβλεπε τ” αμερικάνικα και γιατί δεν μ” άρεσε να διαβάζω και να μου λένε ότι είμαι ηλίθιος οι καριόληδες.
Δούλεψα σε δέκα δουλειές κι όλοι με πλήρωναν σκατά ή δεν με πλήρωναν καθόλου. Γιατ” ήμουν μικρός, γιατί δεν ήξερα τη δουλειά, γιατ” ήμουν αλγερινός κι αν δε μ” αρέσει να πάω στη χώρα μου.
Εμένα η χώρα μου ήταν η Γαλλία.
~~
Μας διώξαν κι απ” τ” άλλο σπίτι και μείναμε στο σπίτι ενός άντρα που ήταν με τη μάνα μου. Μια μέρα τον βρήκα να βάζει χέρι στη μικρή μου αδελφή και του “κανα τα μούτρα κρέας, του λιάνισα το σαγόνι, να μην μπορεί να ξαναφάει τίποτ” άλλο από σούπα, με καλαμάκι.
Με πιάσαν και με χώσαν στο Αποχωρητήριο, γιατ” ήμουν λέει μικρός. Δεκαπέντε ήμουν.
Κι εκεί έδειρα πολλούς κι εκείνον τον μεγάλο που με γάμησε, γιατ” είχε τους άλλους να με βαστάνε, εκείνον τον βρήκα μόνο του μια φορά και του σπασα τέσσερις αρθρώσεις. Γόνατα και αγκώνες, του τα “φερα απ” τη μέσα μεριά.
Μ” άφησαν στα δεκαοκτώ κι ο μπάτσος περίμενε απέξω. Θα σου γαμήσω τη μάνα και την αδελφή, τσογλάνι, και με την πρώτη μαλακία θα σε χώσω μέσα για τα καλά, γαμημένο σκυλί, μου “πε.
Έμεινα με το φίλο που “χα απ” το σχολείο. Δεν δουλεύαμε κι όταν πηγαίναμε να δουλέψουμε δε βρίσκαμε ούτε μας θέλαν. Την πέφταμε στους τουρίστες και τους ψειρίζαμε. Πήδηξα και μια αμερικάνα με μαλλιά σαν τη Μονρό που “βλεπε η μάνα μου.
Με πιάσαν να πουλάω δυο φιξάκια και με χώσαν πάλι μέσα, στους μεγάλους. Εκεί μου “καναν τη μούρη ίσια και τον κώλο τρύπιο, αλλά δεν μ” ένοιαζε να τους αφήσω, τους έδωσα να φάνε τα δόντια τους κι εκείνοι.
Οι ναζήδες δεν με γούσταραν κι η Αρκούδα που “χαν για μπροστάρη με στρίμωξε μια μέρα μ” άλλους πέντε. Μου ρούφηξε το μάτι και το “φτυσε. Κρεμόταν το μάτι απ” το κορδόνι του κι έβλεπα για λίγο το πρόσωπο μου, πριν πέσω κάτω.
Όταν ξύπνησα είχα ένα μάτι. Μα δε με “νοιαξε.
~~
Μετά το νοσοκομείο στη φυλακή και βρήκα έναν φίλο του φίλου μου που μου “πε για τον Προφήτη. Μου “πε για το Κοράνι κι άλλα τέτοια που λίγο ξέρω να τα πω, και δεν με νοιάζει να τα λέω.
Έκατσα ήσυχος και με προσέχανε οι άλλοι δικοί μου και κανείς δεν τολμούσε να μ” αγγίξει, κανείς δεν τα “βαζε μαζί τους, τους φοβόντουσαν όλοι, κι είναι καλό να σε φοβούνται εκεί μέσα.
Όταν βγήκα με βάλανε στο σπίτι τους. Είχαν λεφτά, πιο πολλά απ” όλη τη γειτονιά, και λέγαν πως τους τα διναν πιστοί. Δεν μ” ένοιαζε ούτε με νοιάζει που τα βρίσκουν.
Μου λεγαν για τον Αλλάχ και τη τζιχάντ, αλλά δεν μ” ένοιαζε. Τίποτα δεν με νοιάζει. Σκατά είναι όλα.
~~
Το μόνο που θέλω είναι να γαμήσω τους πάντες, να τους δώσω μια φορά απ” τα σκατά που έφαγα.
Τους βλέπω να τριγυρνάνε με τα γαμάτα τους ρούχα και να πίνουν καφέδες και να γελάνε και να φιλιούνται στα γαμάτα τους αυτοκίνητα και λέω, γαμιόληδες, θα πάρετε κι εσείς ένα κομμάτι απ” τα σκατά που τρώω τόσα χρόνια.
Για τον πατέρα μου που πήδηξε απ” τη ταράτσα, για τη μάνα μου που πηδιόταν με μαλάκες, για την αδελφή μου που βγάζει τη πρέζα της στο δρόμο, για τον Σαμίρ που τον φάγανε οι μπάτσοι, για μένα που έμεινα μ” ένα μάτι, μισή ζωή, σκατά, λες κι ο θεός σας, ο λευκός, ο γαλανομάτης, με τα δύο μάτια, είναι ο διάβολος, βασανιστής.
~~
Μου δώσαν τ” όπλο κι άρχισαν τις μαλακίες τους, για να μη φοβηθώ, λέει.
Στ” αρχίδια μου, τους είπα. Έχω όλο τον κόσμο και τη ζωή και τις μαλακίες σας γραμμένα στ” αρχίδια μου. Δε με νοιάζει.
Ο κόσμος με γάμησε, θα τον γαμήσω κι εγώ.
Δεν λυπάμαι κανέναν. Εμένα ποιος με λυπήθηκε; Θα τα γαμήσω όλα. Κι αν θες να λέω πόσο μεγάλος είναι ο θεός θα το λέω. Δεν με νοιάζει. Δεν πιστεύω. Μισώ. Αυτή είναι η πίστη μου.
Μισώ. Γιατί δεν έζησα τίποτα άλλο.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ένα τραγούδι για το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία

Ένα τραγούδι για το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία


Τίποτα δεν είναι αρκετό για να σχολιάσει την ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 12 Νοέμβρη. Τίποτα. Μόνο οι Tsopana Rave:
Από μικρό παιδί εμένα με κοπάναγα
Εγώ δεν είμαι αυτός που φανταζόμουνα
Θέλω να με βρω, να μου μιλήσω
Ψάχνω να βρω το νούμερο να μου τηλεφωνήσω
Έτσι μια μέρα σπίτι μου με κάλεσα
Μα δεν μου άνοιξα και έξω με περίμενα
Τι μου έχω κάνει και δεν με θέλω πια
Αυτή η εσωστρέφεια μας θέλει χωριστά. 

Εγώ μαζί μου δεν μιλιόμαστε
Όποτε είμαι μαζί μου πάντα τσακωνόμαστε
Με πήρα στο τηλέφωνο και το 'κλεισα
Μ' είδα στο δρόμο μ' έφτυσα και με κλώτσησα

Μια μέρα που τρυπήθηκα φρικάρισα
Πήρα βελόνα και κλωστή και με μαντάρισα
Σε μια πορεία στην Αθήνα μέρος έλαβα
Μα ήμουν μέλος των ΕΚΑΜ και με συνέλαβα


Μόνο μη γίνει η στραβή.......

kartesios 14


Στο Παρίσι ζουν παιδικοί μου φίλοι. Μία εξ αυτών είναι η πολυτιμότερη που έχω και όχι επειδή με φιλοξενεί όταν πηγαίνω εκεί. Απλώς είναι πολύτιμη. Το πρώτο γαμημένο μισάωρο δε σήκωνε το τηλέφωνό της. Δυο, τρεις, τέσσερις φορές…
Είναι άραγε έγκλημα ότι εκείνες τις στιγμές, οι σκέψεις, οι συσχετισμοί και οι συμψηφισμοί που θα έκανα σε άλλη περίπτωση μεταξύ ανυποψίαστων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Παρίσι και αθώων ανθρώπων που πνίγονται στη Μεσόγειο, δολοφονούνται στην Παλαιστίνη, σφάζονται στη Συρία και όπου αλλού, μπήκαν στην άκρη; Αν ναι, ειλικρινά στον πούτσο μου. Μ’ ένοιαζε να είναι καλά η Κατερίνα και η Μαρία. Και ευτυχώς ήταν και είναι καλά. Φρικαρισμένες, αλλά καλά.
Και η σημαντική «λεπτομέρεια». Αν και το Bataclan βρίσκεται 10 λεπτά από το σπίτι τους, αν και την ώρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη ο αριθμός των νεκρών, εκείνες επέμεναν να θεωρούν ηλίθιους όσους αρνούνται λύσεις στο προσφυγικό και σωτηρία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ακόμη και την ώρα που αγωνιούσαν για φίλους και συναδέλφους τους στο Παρίσι ήταν κάθετα αντίθετες με φράχτες και κλειστά σύνορα.
Και τώρα πλέον πιο ψύχραιμα. Ποια να είναι η διαφορά μεταξύ των ρατσιστόμουτρων που βλέπουν στο πρόσωπο τού κάθε μουσουλμάνου έναν τρομοκράτη, από τους ντε και καλά πρωτοπόρους του πνεύματος και του αγώνα οι οποίοι επιμένουν με πάθος από χτες να βρίζουν τις θρησκείες και να χρεώνουν σε αυτές την πλήρη ευθύνη για το μακελειό στο Παρίσι; Ειλικρινά, στο συγκεκριμένο θέμα δε βρίσκω καμία διαφορά.
Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι σκέφτονται κάπως περισσότερο από τους άλλους, τόσα κατάλαβαν μέχρι τώρα; Ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι θρησκευτικός πόλεμος; Δεν έχουν καμία σχέση τα πετρέλαια; Δεν έχουν καμία σχέση οι αμερικανοί που θέλοντας να ρίξουν τον Άσαντ ενίσχυαν με χρήμα και όπλα όποιον ήταν έτοιμος να του επιτεθεί; Δεν έχουν καμία σχέση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έκαναν τις τυφλές μπροστά στο Ισλαμικό Κράτος γιατί έτσι βόλευε τα συμφέροντά τους;
Οι θρησκείες μέσα στους αιώνες έχουν εκμεταλλευτεί τα πάντα στον μέγιστο βαθμό κι έχουν εγκληματήσει σε κάθε φανερή ή κρυφή σταυροφορία, κορανοφορία και βουδοφορία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι φανερό ότι η θρησκεία έχει χρησιμοποιηθεί από το Σύστημα, τα Οικονομικά Συμφέροντα, την Εξουσία για να στρατολογήσει μικρόμυαλους και να τους φανατίσει σε βαθμό που μπορούν να χειραγωγηθούν με απίστευτη άνεση.
Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι φανατικοί των θρησκειών, τα Οικονομικά Συμφέροντα θα έβρισκαν τρόπους για να στρατολογήσουν χουλιγκάνους των γηπέδων, παθιασμένους UFOλάγνους, πωρωμένους vegetarians, τρελαμένους τζουντόκα ή κι εγώ δεν ξέρω ποιους άλλους. Όπου υπάρχει φανατίλα και κόλλημα υπάρχει κι ένας διαχειρίσιμος κάλος στον εγκέφαλο.
Έχετε διαβάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, συνταγματάρχη Στίβεν Γουόρεν, σχετικά με το σχεδιασμό των βομβαρδισμών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει ο ISIS; Είπε ο τύπος αυτός: «Πιστεύουμε ότι αποκόπτοντας τον πετρελαϊκό εφοδιασμό της οργάνωσης, μπορούμε να επισπεύσουμε την καταστροφή της. Ενώ οι επιθέσεις στόχευαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο παρελθόν, αυτές τμηματικά επισκευάζονταν εύκολα ή τοποθετούνταν αλλού. Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε μια διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να πλήξουμε τις πετρελαιοπηγές για να τους ανακόψουμε για μεγαλύτερο διάστημα και ουσιαστικά. Ο στόχος δεν είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αλλά το κλείσιμο τους για μεγαλύτερη περίοδο. Θα υπάρξει μέλλον μετά τον πόλεμο –ο πόλεμος θα τελειώσει– γι αυτό δεν θέλουμε να καταστρέψουμε εντελώς αυτές τις εγκαταστάσεις σε βαθμό που να μην επισκευάζονται».
Όταν, λοιπόν, οι αμερικανοί βομβαρδίζουν πετρελαιοπηγές, το κάνουν με χειρουργική ακρίβεια διότι στο μέλλον θέλουν να τις έχουν δικές τους. Όταν βομβαρδίζουν ανθρώπους το κάνουν με το σύστημα «όποιον πάρει ο χάρος». Αμάχους θα πάρει; Νοσοκομεία θα γκρεμιστούν; Παιδιά θα εξαϋλωθούν; Στ’ αρχίδια τους. Το αμερικανικό όνειρο μπορεί να ζήσει και χωρίς παιδιά από την Ασία και την Αφρική. Αυτό, λοιπόν, δεν το λέει το Βατικανό, αλλά ο εκπρόσωπος των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, το Πεντάγωνο.
Θέλετε να μάθετε πως βλέπουν και τους πρόσφυγες οι Γερμανοί; «Ως επένδυση». Ξεκάθαρα το γράφει η Deutsche Welle. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου υπολόγισε ότι κάθε πρόσφυγας στοιχίζει κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ τον χρόνο. «Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης προοπτικής για τον υπολογισμό του κόστους. Με ενοχλεί όταν οι δαπάνες για τους πρόσφυγες θεωρούνται αποκλειστικά έξοδα. Διότι όταν επενδύουμε σήμερα σε νηπιαγωγεία και σχολεία για τα παιδιά μας, πάλι πρόκειται για έξοδα. Αυτές οι επενδύσεις θα επιδράσουν οικονομικά στη Γερμανία σε 20 με 30 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τις δαπάνες ως επένδυση», είπε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και όχι κάποιος ιμάμης, μουεζίνης ή καδής.
Οι ιμάμηδες μπορεί να φουντώνουν όνειρα κι ελπίδες για παραδείσους με παρθένες, αλλά ιερό πόλεμο δεν κήρυξαν ακόμη. Όταν το κάνουν, θα το καταλάβουμε αμέσως επειδή πράγματι τότε ο κώλος μας θα πάρει φωτιά. Αυτή τη στιγμή όλοι οι δολοφονημένοι, πνιγμένοι και ξεριζωμένοι είναι θύματα Οικονομικού Πολέμου. Το αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου των Οικονομικών Συμφερόντων ή πρόκειται για την επανάληψη ενός φαινομένου Αλ Κάιντα, που αφού ταΐστηκε από τις ΗΠΑ στη συνέχεια γλυκάθηκε και δεν ήθελε να αποποιηθεί τα κέρδη της, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία του χρόνου.
Για την ώρα, θεωρώ από ατυχές έως απεχθές –ανάλογα με την πρόθεση – να μπαίνουν στο στόχαστρο των αποκλειστικών ευθυνών για τρομοκρατικές επιθέσεις, με δράστες κουστουμάτους ή μασκοφόρους, οι θρησκείες. Ένα πογκρόμ σε ολόκληρη τη Δύση εναντίον των μουσουλμάνων θα ήταν μια νέα τεράστια ντροπή για την ανθρωπότητα και δυστυχώς θα είχε ως ηθικούς αυτουργούς ανθρώπους που κατά τ’ άλλα μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, χρώματος και θρησκείας. Εκτός κι αν γίνονται εκπτώσεις σε αυτό ανάλογα με το τι βολεύει τις ιδεολογικές(;) εμμονές του καθένα. Στο έγκλημα της στοχοποίησης αθώων ανθρώπων ελάχιστη σημασία έχει το κίνητρο.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ο φράχτης του Εβρου και οι θάνατοι στο Αιγαίο




Οι «αρμόδιοι» υπουργοί δεν γνωρίζουν ή απλώς η εξουσία τούς κάνει ανάλγητους και υποκριτές; | ΑΠΕ-ΜΠΕ



Συντάκτης: 

Γιώργος Τσιάκαλος *







Είναι τεχνικοί οι λόγοι που δεν επιτρέπουν το γκρέμισμα του φράχτη του Εβρου, δήλωσε επανειλημμένα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, και έχει δίκιο, εάν αντιλαμβάνεται κυριολεκτικά το σχετικό αίτημα χιλιάδων ανθρώπων.

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί διαμιάς από προσώπου Γης αυτό το εγκληματικό τερατούργημα, καθώς αποτελείται από 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνους χάλυβα, 20.700 μέτρα συρματόπλεγμα, 140.000 μέτρα κονσερτίνα (δηλαδή, λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα) και 210.000 μέτρα σύρμα.
Το αίτημα όμως εννοεί την κατάργηση ενός σύνθετου φονικού συστήματος που εγκαθιδρύθηκε στα σύνορα του Εβρου με μοναδικό σκοπό να αποτρέπει κάθε ασφαλή αναζήτηση προστασίας στη χώρα μας και να κατευθύνει τους πρόσφυγες σε θανατηφόρες διαδρομές. Ο φράχτης αποτελεί το θεμέλιο αυτού του συστήματος.
Υψώθηκε εκεί όπου τα σύνορά μας με την Τουρκία δεν είναι το ποτάμι, και οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν την ελληνική επικράτεια με τα πόδια (πράγμα που το έκαναν για πολλά χρόνια μετά την κατάργηση των ναρκοπεδίων). Είναι θανατηφόρος και απόρθητος, και γι’ αυτό υποχρεώνει τους πρόσφυγες σε αναζήτηση άλλης διόδου.
Αυτή άλλωστε ήταν η αποστολή του «σύρματος του ΝΑΤΟ», όπως είναι η ονομασία του, από την αρχή του σχεδιασμού του από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γερμανία στη δεκαετία του 1970. Κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά στις μεγάλες αμερικανικές βάσεις με σκοπό τη δημιουργία υποχρεωτικής πορείας για πιθανούς «τρομοκράτες εισβολείς» που σε πρώτη φάση θα κατάφερναν να περάσουν τα εξωτερικά εμπόδια.
«Απόρθητο» είναι επειδή δεν κόβεται με κανένα εργαλείο, και «θανατηφόρο» διότι ο «εισβολέας» αγκυλώνεται στις λεπίδες του και, καθώς αυτές λειτουργούν σαν αγκίστρι, κάθε κίνησή του οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασής του και, στο τέλος, στον θάνατο από αιμορραγία. Για τον λόγο αυτό πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ως εξωτερικός φράχτης, μέχρι την ημέρα που η Ελλάδα αποφάσισε να τον νομιμοποιήσει με την εγκατάστασή του στον Εβρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου απαγορεύτηκε η χρήση του από ιδιώτες ακόμη και εσωτερικά στην ιδιοκτησία τους, ενώ η εταιρεία Mutanox του Βερολίνου αρνήθηκε να το προμηθεύσει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας (για την κατασκευή του γνωστού φράχτη) δηλώνοντας δημοσίως ότι η χρήση του αποσκοπεί αποκλειστικά στη ματαίωση εγκληματικών πράξεων, όμως ένας πρόσφυγας με ένα παιδί στην αγκαλιά του δεν είναι εγκληματίας αλλά θύμα που δικαιούται την προστασία μας.
Η αποτελεσματικότητα του φράχτη στον Εβρο συμπληρώνεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως είναι οι θερμικές κάμερες, που ανιχνεύουν κινήσεις προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας -χωρίς η τελευταία να διατυπώνει οποιαδήποτε αντίρρηση!-, μεταφέρουν αυτόματα τα δεδομένα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στην τουρκική αστυνομία στην Ανατολική Θράκη, η οποία στο πλαίσιο της συνεργασίας που ισχύει από τον Μάιο του 2011 προβαίνει στη σύλληψη των προσφύγων.
Τα, πανάκριβα στη λειτουργία τους, τεχνολογικά μέσα είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά ως αποτέλεσμα σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως π.χ. είναι το πρόγραμμα Snoopy για την ανάπτυξη «τεχνητής μύτης» που ανιχνεύει κρυμμένους ανθρώπους.
Ετσι, η μόνη δυνατότητα που απομένει στους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου είναι να διασχίσουν το ποτάμι με βάρκα ή κολυμπώντας. Είναι εκεί που θρηνούμε εδώ και χρόνια θανάτους, τους οποίους μόλις τώρα ανακάλυψαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, για να δηλώσουν όμως ότι και ο Εβρος έχει νεκρούς όπως το Αιγαίο και –«συνεπώς»- δεν ωφελεί να πέσει ο φράχτης!
Η αλήθεια είναι ότι και οι νεκροί του Εβρου σήμερα είναι αποτέλεσμα του φράχτη. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στον Εβρο και στο Αιγαίο: Στον Εβρο ο στρατός έχει τη δυνατότητα και προβαίνει σε παράνομες νυχτερινές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν πνίγονται και δεν πεθαίνουν από το κρύο, ενώ στο Αιγαίο όσοι επιβιώνουν έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται.
Αυτή είναι η αλυσίδα σχέσεων που κάνουν τον φράχτη υπεύθυνο για τους θανάτους στο Αιγαίο. Αναρωτιέμαι: Οι «αρμόδιοι» υπουργοί δεν τη γνωρίζουν ή απλώς η εξουσία τούς κάνει ανάλγητους και υποκριτές;
* Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ

 

H NΑ Ασία καίγεται. Γιατί όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτό;

1


Παιδιά ετοιμάζονται, για να γλυτώσουν, να επιβιβαστούν σε πολεμικά πλοία, ήδη αρκετοί έχουν πεθάνει από τον καπνό. Αμέτρητα είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται με τρομακτικό ρυθμό, Φωτογραφία: Ulet Ifansasti/Getty Images
 
Τεράστιες σε έκταση πυρκαγιές κατακαίουν την ΝΑ Ασία εδώ και δύο μήνες .

Η ομίχλη πάνω από την Ινδονησία, την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη πιστεύεται ότι επηρεάζει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα.Οι φωτιές στην Ινδονησία και στην υπόλοιπη ΝΑ Ασία, αυτή τη στιγμή, παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ότι οι ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι πυρκαγιές έχουν ελευθερώσει περισσότερο CO2 από τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας.
 
 
Στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής), ολόκληρη η Ινδονησία έχει εξαφανιστεί από τον καπνό. Και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από τον George Monbiot
 
 
Πολλές φορές είχα αναρωτηθεί πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα αντιδρούσαν όταν θα συνέβαινε μια τεράστια οικολογική καταστροφή – «Αποκάλυψη». Φαντάστηκα τα ειδησεογραφικά προγράμματα να μεταδίδουν σύντομα, συγκλονιστικά ρεπορτάζ, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να εξηγήσουν γιατί συνέβαινε ή πώς θα μπορούσε να σταματήσει. Στη συνέχεια θα ζητούσαν από τους οικονομικούς τους ανταποκριτές να αναφερθούν στο πώς η καταστροφή αναμένεται να πλήξει τις τιμές των μετοχών, πριν περάσουν στις αθλητικές ειδήσεις. Όπως καταλαβαίνετε δεν πιστεύω καθόλου στην βιομηχανία για την οποία δουλεύω.
 

Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι θα την αγνοούσαν εντελώς.

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη καίγεται. Και μοιάζει όπως θα περίνενε κανείς να είναι η κόλαση. Ο αέρας έχει το χρώμα της ώχρας: η ορατότητα σε ορισμένες πόλεις έχει μειωθεί στα 30 μέτρα. Τα παιδιά ετοιμάζονται, για να γλυτώσουν, να επιβιβαστούν σε πολεμικά πλοία, ενώ ήδη ορισμένοι έχουν πεθάνει από τον καπνό. Ο αριθμός των ειδών που παραδίδονται στις φλόγες (και ίσως στην οριστική εξαφάνιση) ανεβαίνει με ανείπωτο ρυθμό. Είναι σχεδόν με βεβαιότητα η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του 21ου αιώνα – μέχρι στιγμής.
 
 
Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Ασχολούνται με το φόρεμα που φορούσε η Δούκισσα του Cambridge στην πρεμιέρα του James Bond, την ηλιθιότητα του Donald Trump και τις δηλώσεις του Φίλη (Σ.τ.Μ). Η δε μεγάλη συζήτηση της εβδομάδας, και είδηση που κυριαρχεί σε πολλά μέρη του κόσμου; Μπέικον: είναι πραγματικά τόσο κακό για την υγεία σας;

Αυτό για το οποίο συζητάμε είναι ένα ‘μπάρμπεκιου’ σε διαφορετική, τεράστια, κλίμακα. Η φωτιά μαίνεται σε όλο το μήκος των 5000 χιλιομέτρων της Ινδονησίας. Αυτό είναι σίγουρα, αντικειμενικά, πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο λαμβάνει χώρα σήμερα. Και δεν θα έπρεπε να περιορίζεται σε ένα άρθρο στα ‘ψιλά’ μιας εφημερίδας. Θα έπρεπε να είναι το πρωτοσέλιδο σε όλες.

Είναι δύσκολο να σας μεταφέρω την κλίμακα αυτής της κόλασης, ακολουθεί όμως μια σύγκριση που μπορεί να βοηθήσει: οι φωτιές στην Ινδονησία και στην ΝΑ Ασία, αυτή τη στιγμή, παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την οικονομία των ΗΠΑ.Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι πυρκαγιές έχουν ελευθερώσει περισσότερο CO2 από τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας.

Αλλά και πάλι αυτή η σύγκριση δεν μπορεί να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν θησαυρούς πολύτιμους και αναντικατάστατους όσο και τα αρχαία μνημεία που ισοπεδώθηκαν από τον Isis.Ουρακοτάγκους, λεοπαρδάλεις, αρκούδες, γίβωνες, ρινόκερους της Σουμάτρας και τίγρεις της Σουμάτρας, είναι κάποια μόνο από τα προστατευόμενα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση από τις φλόγες. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, περισσότερα.

Ένα από τα νησιά που καίγονται είναι η Δυτική Παπούα, ένα έθνος που έχει καταληφθεί παράνομα από την Ινδονησία από το 1963. Έχω πέρασε έξι μήνες εκεί, όταν ήμουν 24, διερευνώντας μερικούς από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή. Εκείνη την εποχή, ήταν κυριολεκτικά μια χώρα των θαυμάτων, πλούσια σε ενδημικά είδη σε κάθε βάλτο και κοιλάδα. Ποιος ξέρει πόσα από αυτά εξαφανίστηκαν δια παντός τις τελευταίες εβδομάδες; Αυτή την εβδομάδα έχω κλάψει και θρηνήσει πάνω από τις φωτογραφίες τοπίων που αγάπησα, που πλέον έχουν γίνει στάχτη.

Ούτε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να αποδώσουν τον αντίκτυπο αυτής της καταστροφής στους ανθρώπους αυτών των περιοχών. Μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το 1997, καταγράφηκε να λείπει από την Ινδονησία μια ολόκληρη ομάδα από 15.000 παιδιά κάτω από την ηλικία των τριών ετών, κάτι που αποδίδεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό που εξελίσσεται αυτούς τους δύο μήνες φαίνεται να είναι χειρότερο. Οι χειρουργικές μάσκες που διανέμονται σε όλη τη χώρα δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να προστατεύσουν εκείνους που ζουν μέσα στην αιθαλομίχλη που έχει κρύψει τον ήλιο. Τα μέλη του κοινοβουλίου στο Καλιμαντάν (Ινδονησιακό Βόρνεο) χρειάζεται να φοράνε μάσκες καθώς συζητάνε για τα διάφορα θέματα της χώρας. Η αίθουσα είναι τόσο ομιχλώδης που με δυσκολία αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον.
2

Τα σχολεία έκλεισαν λόγω της πυκνής αιθαλομίχλης από τις πυρκαγιές, από την οποία όμως τα παιδιά δεν μπορούν να ξεφύγουν όπου και να πάνε. Φωτογραφία: Ardiles Rante/Greenpeace
Δεν είναι μόνο τα δέντρα που καίγονται. Καίγεται και η ίδια η γη. Μεγάλο μέρος του δάσους βρίσκεται πάνω σε μεγάλους σχηματισμούς τύρφης. Όταν οι πυρκαγιές διαπερνούν το έδαφος, σιγοκαίνε για εβδομάδες, μερικές φορές για μήνες, απελευθερώνοντας σύννεφα μεθανίου, μονοξειδίου του άνθρακα, όζοντος και άλλων εξωτικών αερίων όπως το κυανιούχο αμμώνιο. Τα σύννεφα αυτά εκτείνονται εκατοντάδες μίλια μακριά, προκαλώντας διπλωματικές διενέξεις με γειτονικές χώρες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα δάση της Ινδονησίας έχουν κατακερματιστεί εδώ και δεκαετίες από εταιρείες κυρίως παραγωγής ξύλου και φοινικέλαιου. Κανάλια έχουν χαραχτεί μέσα στην τύρφη για να στραγγίσει και να στεγνώσει. Οι εταιρείες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα για να καταστρέψουν ό, τι έχει απομείνει από το παρθένο τροπικό δάσος, με σκοπό να φυτέψουν μονοκαλλιέργειες για ξυλοπολτό, ξυλεία και φοινικέλαιο. Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσουν τη γη είναι να την κάψουν. Κάθε χρόνο, αυτό προκαλεί καταστροφές. Αλλά στη χρονιά του Ελ Νίνιο, όπως η φετινή, αυτό είναι η τέλεια συνταγή για την απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο σημερινός πρόεδρος, Joko Widodo, είναι – ή θέλει να είναι – δημοκράτης. Αλλά προεδρεύει ένα έθνος στο οποίο ο φασισμός και η διαφθορά βασιλεύει. Όπως καταγράφει και το ντοκιμαντέρ του Joshua Oppenheimer ‘Τhe Act of Killing’, οι ηγέτες των ταγμάτων θανάτου που βοήθησαν στη δολοφονία περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά τη διάρκεια της τρομοκρατίας Σουχάρτο στη δεκαετία του 1960, με την έγκριση της Δύσης, έχουν από τότε ευημερήσει μέσω άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης αποψίλωσης των δασών.

Υποστηρίζονται από μια παραστρατιωτική οργάνωση (νοσταλγούς του καθεστώτος Σουχάρτο) με τρία εκατομμύρια μέλη, που ονομάζεται Pancasila Youth. Με τις πορτοκαλί στολές παραλλαγής, κόκκινα μπερέ, συναισθηματικά φορτισμένες συγκεντρώσεις με ανάλογη μουσική υπόκρουση, μοιάζουν όπως φαντάστηκε ο JG Ballard στα βιβλία του μια φασιστική πολιτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία αλήθεια, καμία συμφιλίωση, οι κατά συρροή δολοφόνοι εξακολουθούν να εμφανίζονται ως ήρωες ακόμα και στην τηλεόραση. Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως της Δυτικής Παπούα, οι πολιτικές δολοφονίες συνεχίζονται.

Eκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν διστάζουν να διαπράξουν εγκλήματα ενάντια στη φύση. Αν και ο Joko Widodo φαίνεται να θέλει να σταματήσει τις πυρκαγιές, η ακτίνα επιρροής του είναι περιορισμένη. Οι πολιτικές της κυβέρνησής του είναι αντιφατικές: ανάμεσά τους περιλαμβάνονται νέες επιδοτήσεις για την παραγωγή φοινικέλαιου, γεγονός που καθιστά την περαιτέρω καύση των τροπικών δασών σχεδόν αναπόφευκτη. Ορισμένες εταιρείες, κατόπιν απαίτησης των πελατών τους, έχουν υποσχεθεί να σταματήσουν την καταστροφή του τροπικού δάσους.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιδρούν οργισμένα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο παρεμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Ο καπνός όμως που καλύπτει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, και έχει ήδη κοστίσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια; Αυτό, προφανώς, αποτελεί ανάπτυξη.

Η επιρροή μας είναι μικρή, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν φοινικέλαιο έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες να αλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, άλλοι φαίνεται να κινούνται αργά και χωρίς διαφάνεια. Τα Starbucks, η PepsiCo, η Kraft-Heinz και η Unilever είναιμερικά παραδείγματα. Μην αγοράζετε τα προϊόντα τους έως ότου αλλάξουν.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Widodo ήταν στην Ουάσιγκτον, όπου συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα, γράφει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου,“χαιρέτισε τις πρόσφατες πολιτικές ενέργειες του Προέδρου Widodo για την καταπολέμηση και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών”. Η οικο-«αποκάλυψη» που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, κάτι που αποτελεί εμπαιγμό των δεσμεύσεων αυτών, ούτε καν αναφέρθηκε.

Οι κυβερνήσεις αγνοούν ζητήματα, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα αγνοούν. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα αγνοούν, επειδή … υπάρχει ένα ερώτημα με χιλιάδες απαντήσεις, πολλές από τις οποίες άπτονται σε θέματα εξουσίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν μια συλλογική μη-απόφαση να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφή, σαν να μην υπάρχει, και έτσι όλοι συνεχίζουμε σαν να μην συμβαίνει.
Κατά τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγιδευμένα στο πλαίσιο της διακρατικής φούσκας της αφηρημένης διπλωματίας και στο κατασκευασμένο δράμα, θα καλύψουν τις διαπραγματεύσεις σχεδόν χωρίς αναφορά στο τι συμβαίνει αλλού. Οι συνομιλίες θα μεταφερθούν σε μια σφαίρα με την οποία δεν έχουμε καμία ηθική επαφή. Και, όταν αυτό το τσίρκο προχωρήσει, η σιωπή θα συνεχιστεί. Υπάρχει κάποια άλλη βιομηχανία που εξυπηρετεί τους πελάτες της με περισσότερο ζήλο;
 
 
 
 
Μετάφραση- επιμέλεια κειμένου Σοφία Σπανού, αποκλειστικά για το Νόστιμον ήμαρ